lauantai 12. lokakuuta 2013

Pikkumunkit

Tänään sitten tein pikkumunkkeja. Ohjeesta tulee n. 50 pikkumunkkia.


5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1½ dl sokeria
2 munaa
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14 dl vehnäjauhoa.
100-125 g rasvaa

Paistamiseen
n. 1 - 1,5 litraa öljyä, tai 1 - 1,5 kg munkki - tai kookosrasvaa

Pinnalle
sirosokeria (tavallista taloussokeria hienompaa sokeria)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kananmunat, suola ja kardemumma. Lisää 14 dl vehnäjauhoa ja rasva. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Mikäli taikina on löysää, lisää muutama desi vehnäjauhoja. Munkkitaikina saa jäädä pullataikinaa pehmeämmäksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, eli noin 45 minuuttia.

Pikkumunkin koko
Taikinan kohottua valmista pieniä, pyöreitä munkkeja. Anna munkkien kohota vähän aikaa.

Rasvakeitin on hyvä hankinta
Munkkeja valmistaessa paistorasvan lämpötila on erittäin tärkeä. Paras paistolämpötila on 180 astetta. Liian alhaisessa paistorasvan lämpötilassa paistaessa munkit kypsyvät hitaasti ja imevät liikaa rasvaa itseensä. Liian korkeassa lämpötilassa munkin pinta palaa ja jäävät sisältä raaoiksi.

Munkkeja voi paistaa niin rypsiöljyssä, kookosrasvassa tai munkkirasvassa. Lämmitä paistorasva 180 asteeseen paksupohjaisessa kattilassa. Rasva on tarpeeksi lämmintä, kun pudotat rasvaan pienen taikinapalan ja se ruskistuu muutamassa minuutissa. Laita kattilaan vain muutama munkki, jotta saat munkkeja käännettyä. Kun munkkien toiset puolet ovat kauniin ruskeita, käännä niitä. Paista munkit tasaisen värisiksi. Laita munkit valumaan talouspaperilla peitetylle lautaselle, ja rasvan valuttua pinnalta sokeroi munkit sirosokerissa.


1 kommentti:

  1. Milloin tulee lisää ohjeita? Alkaa tässä odotellessa jo vähän nälkä tulemaan :)

    VastaaPoista